Veelgestelde vragen

Is een badbevalling mogelijk?

In Geboortehuis Maas kan je zonder medische indicatie, onder begeleiding van je eigen verloskundige in bad bevallen. Lees hier meer informatie

Ik heb een budgetpolis. Ben ik dan ook verzekerd voor een bevalling in Geboortehuis Maas?

Ja. Ook met een budgetpolis ben je verzekerd voor een bevalling in Geboortehuis Maas. Of deze nu met je verloskundige en kraamverzorgende is, of medisch.

Wordt er gebruik gemaakt van lachgas als pijnbestrijding?

In Geboortehuis Maas is het krijgen van een ruggenprik (epidurale pijnbestrijding) 24 uur per dag, 7 dagen per week mogelijk. Een alternatief voor een ruggenprik is een pethidine injectie. Pethidine is een medicijn dat op elk tijdstip gegeven kan worden. Van lachgas maken we geen gebruik.

Mag mijn moeder bij de bevalling aanwezig zijn?

Vanzelfsprekend kan je partner bij de bevalling aanwezig zijn en als je dat wilt nog een tweede persoon. Dit kan je moeder of iemand anders zijn. Bij calamiteiten kunnen we vragen of de extra personen de kamer willen verlaten. Je partner kan altijd blijven.

Mag mijn partner blijven slapen?

Kun je niet gelijk naar huis? Dan doen we er alles aan om je partner bij jou op de kamer te laten slapen. Als dit niet lukt op de kamer in het Maasstad Ziekenhuis, dan kunnen wij voor je partner ook een kamer tegen een (kleine) vergoeding boeken in GeboorteHotel Maasstad. Dit is op een steenworp afstand van de afdeling Verloskunde. Als er medisch gezien geen reden is om na je bevalling in het ziekenhuis te blijven, kun je kiezen voor een verblijf in GeboorteHotel Maasstad. Daar kan je partner blijven slapen in dezelfde kamer als jij en je baby.

Zie ook Geboortehotel verhuist tijdelijk naar Maasstad Ziekenhuis

Blijft mijn baby bij me na de bevalling?

De baby blijft bij jou na de bevalling. Als je naar GeboorteHotel Maasstad gaat, slaapt de baby in een wiegje in jouw kamer. Als je naar de verpleegafdeling Verloskunde wordt overgeplaatst, staat het wiegje van de baby naast jouw bed.

Wanneer mag ik mijn kraamtijd in GeboorteHotel Maasstad doorbrengen?

Na je bevalling kun je op medische indicatie worden overgeplaatst naar het GeboorteHotel Maasstad om het vervolg van je kraamtijd door te brengen. Uiteraard kun je er ook zelf voor kiezen om bij ons te verblijven wanneer je in het ziekenhuis op medische indicatie uitbehandeld bent. Als het thuis te druk of te klein is of je wilt niet zo veel mensen over de vloer hebben, dan is het GeboorteHotel Maasstad een prima plek om de kraamtijd door te brengen.

Uiteraard is het ook mogelijk om zonder medische indicatie een aantal dagen in het GeboorteHotel door te brengen en daarna voor de resterende uren kraamzorg thuis te hebben. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar om te vragen hoe je verzekerd bent en wat de mogelijkheden bij jouw verzekering zijn.

Als ik in Geboortehuis Maas wil bevallen moet ik mij dan inschrijven?

Als je in Geboortehuis Maas wilt bevallen met je verloskundige en een kraamverzorgende van het GeboorteHotel, dan moet je jezelf inschrijven. Klik hier om jezelf in te schrijven.

Hoe kan ik aangifte doen van een kindje dat al langer geleden levenloos is geboren?

Het is sinds 3 februari 2019 mogelijk een akte van geboorte (levenloos) te maken voor een kindje dat al voor de geboorte is overleden. Dit kindje wordt dan opgenomen op de persoonslijst van de ouders in de Basisregistratie personen.  Ook kinderen die langer geleden levenloos ter wereld zijn gekomen, kunnen nu alsnog worden aangegeven. Het opmaken van de akte van geboorte (levenloos) is niet afhankelijk van de duur van de zwangerschap. De akte komt inhoudelijk overeen met een geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister. De akte van geboorte (levenloos) is een officiële erkenning dat het kind ter wereld is gekomen. En geldt als officieel bewijs.

Verklaring opvragen bij het Maasstad Ziekenhuis

Om deze akte te kunnen maken verzoekt de gemeente u een verklaring af te geven waaruit blijkt dat uw kind levenloos ter wereld is gekomen. Als uw kind langer geleden in het Maasstad Ziekenhuis (voorheen Zuiderziekenhuis en Clara Ziekenhuis) levenloos ter wereld is gekomen, dan kunnen wij deze verklaring wellicht afgeven. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoe lang het geleden is dat uw kindje levenloos ter wereld is gekomen. Een aanvraag voor een verklaring kunt u doen door dit formulier te printen, in te vullen en op te sturen naar Maasstad Ziekenhuis, t.a.v. secretariaat Gynaecologie, postbus 9100, 3007 AC Rotterdam. U kunt bij uw verzoek aangeven dat het om een verklaring van de geboorte van een levenloos kind gaat.
We nemen binnen 14 dagen na ontvangst van uw aanvraag, contact met u op.

Een eigen verklaring opstellen
Indien wij u geen verklaring kunnen geven, bijvoorbeeld omdat deze gegevens niet (meer) bij ons bekend zijn, dan kunt u een eigen verklaring opstellen. Dit kan middels het formulier dat de gemeente Rotterdam ter beschikking stelt of via een eigen document (hierin moet in elk geval dezelfde informatie staan als op het formulier van de gemeente). U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente. Voor de gemeente Rotterdam kan dit via telefoonnummer 14010.

Contact opnemen met de gemeente
Als u de verklaring van het ziekenhuis of uw eigen verklaring heeft, dan kunt u een afspraak maken bij de gemeente waar uw kind destijds is geboren. Voor de gemeente Rotterdam kan dit via telefoonnummer: 14010. De gemeente helpt u verder en kan een afspraak met u maken.

Vragen en contact
Mocht u toch nog vragen hebben over hoe een verklaring kunt aanvragen bij het Maasstad Ziekenhuis, dan kunt op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur contact opnemen met het secretariaat Gynaecologie op nummer (010) 291 33 38.