Pijnbestrijding

Een bevalling kan goed verlopen zonder pijnbestrijding. Toch kan het zijn dat je, om welke reden dan ook, hier gebruik van wilt maken.

In Geboortehuis Maas is het krijgen van een ruggenprik (epidurale pijnbestrijding) 24 uur per dag, 7 dagen per week mogelijk Bij de ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels: de epidurale ruimte. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld, voel je de pijn van de weeën niet meer. Behalve pijnzenuwen lopen in deze ruimte ook zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen. Na een ruggenprik kan dus ook de spierkracht in de benen tijdelijk afnemen; bovendien heb je geen controle over je blaas, waardoor tijdens de ontsluiting je blaas geleegd zal worden met een katheter. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van pijnstilling het meest effectief ten opzichte van andere vormen van pijnbestrijding. Het slangetje blijft gedurende de bevalling in de rug aanwezig en je beschikt zelf over een pompje om de medicatie toe te dienen, afhankelijk van je behoefte. Er is 24 uur per dag een anesthesioloog in huis aanwezig. Het kan wel gebeuren dat je even op hem of haar moet wachten, omdat hij/zij bijvoorbeeld een andere patiënt behandelt.

Een alternatief voor een ruggenprik is een pethidine injectie. Pethidine is een medicijn dat op elk tijdstip gegeven kan worden. Omdat er bij gebruik van deze middelen bijwerkingen kunnen optreden, moet je altijd worden opgenomen. Pethidine wordt gegeven via een injectie in de bil of het bovenbeen. Na ongeveer een kwartier ga je het effect voelen: de ergste pijn wordt minder en vaak kun je je daardoor ontspannen tussen de weeën door. Sommige vrouwen soezen weg of slapen zelfs. Het middel werkt 2 tot 4 uur. Pethidine wordt afhankelijk van het verloop van de bevalling, alleen gegeven bij pijn tijdens de ontsluitingsfase. In principe blijf je met deze vorm van pijnstilling onder verantwoordelijkheid van de verloskundige, mits de controles van moeder en kind goed zijn. Mocht je op medische indicatie bevallen, dan is deze optie voor pijnstilling er uiteraard ook. De gynaecoloog blijft dan verantwoordelijk.

Wil je meer lezen over pijnbestrijding? Lees hier de patiëntenfolder Pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Bekijk ook: