Geboorteaangifte doen

Aangifte binnen 3 dagen na geboorte
Binnen drie dagen na de geboorte van je kind ben je verplicht aangifte te doen in de gemeente waar je kind is geboren. Is dit niet mogelijk door een weekend of feestdag, dan moet je dit op de eerste werkdag na het weekend of de feestdag doen.

Waarom zijn er soms twee dagen en soms drie dagen om aangifte te doen?
Dat komt omdat wanneer er één of meer feestdagen of weekenddagen in de termijn van drie dagen vallen, de termijn wordt verlengd totdat er tenminste twee dagen in de termijn voorkomen die geen zaterdag, zondag of feestdag zijn.

Voorbeeld 1: een baby wordt geboren op vrijdag. Er zijn drie dagen om aangifte te doen. Dag 1: zaterdag; Dag 2: zondag; Dag 3: maandag. De termijn wordt verlengd totdat er tenminste twee dagen in de termijn voorkomen die geen zaterdag of zondag zijn. Dat betekent dat de termijn wordt verlengd tot en met dinsdag. Er kan dus op maandag en dinsdag aangifte worden gedaan.

Voorbeeld 2: een baby wordt geboren op vrijdag 21 december. Zaterdag 22 en zondag 23 december kan geen aangifte worden gedaan. De eerste aangiftedag is op maandag 24 december. Op dinsdag 25 en woensdag 26 december kan geen aangifte worden gedaan. De tweede aangiftedag is op donderdag 27 december. Aangifte kan dus worden gedaan op maandag 24 en donderdag 27 december. De termijn is verlengd totdat er twee dagen in de termijn voorkomen die geen zaterdag, zondag of feestdag zijn.

Hoe kun je aangifte doen?
Er zijn 3 manieren om geboorteaangifte te doen.

  1. Online aangifte. Met DigiD. Je hebt geen contact met een ambtenaar.
  2. Digitale balie. Met DigiD. Je hebt contact met een ambtenaar via videobellen.
  3. In een stadswinkel. Je doet aangifte bij de ambtenaar aan de balie.

Aan geboorteaangifte zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie en de voorwaarden waar je aan moet voldoen lees je hier. 
Of je kunt bellen naar 14010 (lokaal tarief).