Een ‘warme actie’ in Geboortehuis Maas in het kader van verwenzorg

‘Vanaf vandaag kunnen we ouders die geen thermometer thuis hebben, alsnog een thermometer meegeven als ze Geboortehuis Maas verlaten. Zo kan de temperatuur van de pasgeborenen ook thuis goed in de gaten worden gehouden. Dit is een fijn en veilig idee’, vertelt initiatiefneemster Desiree Verduijn (verpleegkundige in het Maasstad Ziekenhuis). Als start voor dit initiatief kregen alle ouders in Geboortehuis Maas een thermometer mee naar huis.

Veronique, moeder van Ziva, ontving de eerste thermometer. Op Valentijnsdag beviel zij middels een geplande keizersnede van haar dochter in Geboortehuis Maas, waarna zij in het Maasstad Ziekenhuis en het GeboorteHotel Maasstad verbleef, beide onderdeel van Geboortehuis Maas.

Wanneer is een baby te warm?

Pasgeborenen hebben de eerste 24 uur vaak moeite om zichzelf op temperatuur te houden. Dit komt omdat de omgevingstemperatuur anders is dan toen ze nog bij moeder in de buik zaten. Het is belangrijk om de temperatuur van de pasgeborene goed te controleren. In het ziekenhuis wordt de temperatuur van de pasgeborene regelmatig gecontroleerd. De gemiddelde temperatuur hoort tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius te zijn. Boven de 37,5 adviseren we de baby minder warm te kleden (mutsje af, kruiken weg). Blijft de temperatuur te hoog dan is het (in de thuissituatie) raadzaam om de verloskundige te bellen voor advies. In het ziekenhuis en in een geboortehotel zal de verpleegkundige of de kraamverzorgende, actie ondernemen.

Wat te doen bij een te lage temperatuur?

Als de temperatuur onder de 36,5 graden Celsius is dan is belangrijk dat de pasgeborene het warmer krijgt. Dit kan door middel van skin-to-skin contact. Hierbij ligt de baby bloot op de blote huid van moeder. Let wel op dat de ademweg van de pasgeborene vrij blijft. Een andere mogelijkheid is om kruiken te gebruiken. Bij 36,5 graden Celsius zal één kruik waarschijnlijk volstaan. Is de temperatuur lager, dan kan je  twee kruiken overwegen. Hierbij wordt dan één kruik in de zij en één kruik aan het voeteneinde gelegd. Let op: Gebruik altijd een metalen kruik (geen warmwaterzak) en zorg er altijd voor dat kruik tussen twee dunne dekens ligt zodat de pasgeborene zich niet kan verbranden. Als de temperatuur van de pasgeborene ondanks deze maatregelen laag blijft dan is het in de thuissituatie raadzaam om de verloskundige te raadplegen. Ook hier zal in het ziekenhuis of in het geboortehotel de verpleegkundige of kraamverzorgende actie ondernemen.

De eerste dagen wordt geadviseerd de baby minimaal tweemaal per dag te temperaturen. In ieder geval vóór het badje en vóór de nacht.