Pijnbestrijding bij bevalling Rotterdam

Gecontroleerde pijnbestrijding bij weeën: bij Geboortehuis Maas kies je zelf

We draaien er niet omheen: een bevalling doet nu eenmaal pijn. Maar de pijn heeft een belangrijke functie. Het zorgt ervoor dat jij je volledig concentreert op de aankomende geboorte. Als moeder moet jij alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat je kindje veilig ter wereld komt.

Van nature zorgt je lichaam voor pijnbestrijding. Tijdens de weeën wordt endorfine aangemaakt, een natuurlijke pijnstiller. Ben je toch bang voor de bevalling, voor zware rugweeën, of weet je niet of je kunt omgaan met pijn, dan helpen we je bij Geboortehuis Maas met pijnbestrijding zoals een ruggenprik of een pethidine injectie.

Hoe werkt de ruggenprik (epidurale pijnbestrijding)?

Bij de ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels: de epidurale ruimte. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld, voel je de pijn van de weeën niet meer.

Behalve pijnzenuwen lopen in deze ruimte ook zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen. Na een ruggenprik kan dus ook de spierkracht in de benen tijdelijk afnemen. Bovendien heb je geen controle over je blaas, waardoor tijdens de ontsluiting je blaas geleegd wordt met een katheter.

Uit onderzoek blijkt dat deze vorm de beste pijnstiller is ten opzichte van andere vormen van pijnbestrijding. Het slangetje blijft gedurende de bevalling in de rug aanwezig en je beschikt zelf over een pompje om de medicatie toe te dienen, afhankelijk van je behoefte.

Kan de ruggenprik bij de bevalling altijd?

In Geboortehuis Maas is een ruggenprik (epidurale anesthesie) 24 uur per dag, 7 dagen per week mogelijk. Er is 24 uur per dag een anesthesioloog in huis aanwezig. Mogelijk moet je even op hem of haar moet wachten, omdat hij/zij bijvoorbeeld een andere patiënt behandelt.

Het alternatief voor epidurale pijnbestrijding is een pethidine injectie

Een alternatief voor een ruggenprik is een pethidine injectie. Pethidine is een medicijn dat op elk tijdstip gegeven kan worden. Omdat er bij gebruik van deze middelen bijwerkingen kunnen optreden, moet je altijd worden opgenomen.

Hoe werkt een pethidine injectie?

Pethidine wordt gegeven via een injectie in de bil of het bovenbeen. Na ongeveer een kwartier ga je het effect voelen: de ergste pijn wordt minder en vaak kun je je tussen de weeën door ontspannen. Sommige vrouwen soezen weg of slapen zelfs. Het middel werkt 2 tot 4 uur. Pethidine wordt afhankelijk van het verloop van de bevalling alleen gegeven bij pijn tijdens de ontsluitingsfase.

In principe blijf je met deze vorm van pijnstilling onder verantwoordelijkheid van de verloskundige, mits de controles van moeder en kind goed zijn. Mocht je op medische indicatie bevallen, dan is deze optie voor pijnstilling er uiteraard ook. De gynaecoloog blijft dan verantwoordelijk.

Bekijk ook: